Home
Vergunning dakkapel

Vergunning dakkapel

Op zoek naar meer licht en ruimte op de bovenverdieping van je woning? Dan is het tijd om een dakkapel te overwegen. Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten welke regels er gelden en of je een vergunning nodig hebt. Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit wat de regels zijn en waar je rekening mee moet houden. Wil je liever persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialist op het gebied van dakkapellen.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig voor een dakkapel?

Een dakkapel geeft je woning een nieuwe uitstraling en bepaalt mede het aanzicht in de omgeving. Daarom kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Er zijn echter ook situaties waarin je vergunningsvrij een dakkapel kunt plaatsen. De regels voor het al dan niet aanvragen van een vergunning zijn vastgelegd in de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) en hangen af van de specifieke plaats op het dak, het formaat van de dakkapel en het model. Wanneer is een vergunning nodig en wanneer niet?

Ja, ik heb een vergunning nodig voor mijn dakkapel.

  • Plaats op het dak: Voorkant of zijkant/achterkant grenzend aan een openbaar toegankelijk gebied (bijvoorbeeld een weg, openbaar groen of water).
  • Omgeving: De woning staat in een welstandsgebied
  • Formaat: De dakkapel is hoger dan 1.75 meter en/of heeft een puntdak.

Nee, ik heb geen vergunning nodig voor mijn dakkapel.

  • Plaats op het dak: Achterkant of zijkant (tenzij grenzend aan een openbaar toegankelijk gebied). Rondom de dakkapel moet minimaal 0.5 meter dak overblijven.
  • Omgeving:  De woning is geen welstandswoning
  • Formaat:  De dakkapel heeft een plat dak en is niet hoger dan 1.75 meter.
  • Bestemmingsplan woning: De woning heeft een permanente woonbestemming en is dus niet tijdelijk, zoals een vakantiewoning, woonkeet of woonwagen.

Uitzonderingen

In sommige gevallen kan een dakkapel aan de voorkant of aan de openbare weg toch zonder omgevingsvergunning worden geplaatst, bekijk hier de uitzonderingen.

Iedere gemeente is anders

Daarom raden wij aan om altijd de website van jouw gemeente, wijk of buurt te raadplegen voor specifieke regels die in jouw omgeving gelden.

Hoe regel je een vergunning voor jouw dakkapel?

Als blijkt dat je een omgevingsvergunning nodig hebt, helpen wij je graag. Tijdens het adviesgesprek bespreken we jouw specifieke situatie en informeren we je over de huidige regels in jouw gemeente.

Zodra je het exacte formaat en model van de dakkapel weet, kun je de vergunning aanvragen via het omgevingsloket.  

Voor het aanvragen van een vergunning zijn de volgende documenten noodzakelijk:

  • Bouwtekening van de woning (vaak kosteloos verkrijgbaar bij de gemeente)
  • Foto's van de zijde van de woning en het dakvlak waar de dakkapel geplaatst gaat worden
  • Foto's van andere huizen in de straat of nabijgelegen straten die al een dakkapel hebben aan dezelfde zijde of op hetzelfde dakvlak van de woning

Met deze documenten kun je eenvoudig zelf een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket. Als je liever hebt dat wij dit voor jou regelen, neemt de adviseur dit mee bij het opstellen van de offerte. Onze specialist op het gebied van dakkapelvergunningen zal dan de bovengenoemde documenten namens jou indienen bij het omgevingsloket. Uiteraard mag je dit ook zelf doen.

We horen graag van je

Contactformulier

Ik wil graag meer weten van

Bedankt voor je bericht. We nemen snel contact met je op.
Oeps. Er ging wat mis bij het versturen van het formulier. Probeer het nog een keer of stuur een mail naar info@flexkozijn.nl.